Svečana dodjela UNESCO-ve povelje na dan Bokeljske mornarice

Povelja UNESCO-a za svjetsku nematerijalnu baštinu biće uručena Bokeljskoj mornarici Kotor u srijedu, 26. juna u 17.30 u Domu Mornarice na Pjaci od kina. Povelju će uručiti ministrica kulture i medija dr Tamara Vujović.

Tom prilikom ministrici će biti uručen Nacrt zakona o Bokeljskoj mornarici Kotor, koji će, nakon usvajanja u Skupštini Crne Gore, definisati obaveze države Crne Gore i opština Kotor, Tivat i Herceg Novi prema Mornarici, obezbjeđujući stabilnost i sigurnost u očuvanju tradicije koja traje više od 12 vjekova i unapređujući njen rad, saopštio je predsjednik Bokeljske mornarice Denis Vukašinović.

Dan Bokeljske mornarice obilježava se 26. juna, kada će Bokeljskoj mornarici biti uručeni ključevi grada Kotora. Istog dana 1463. godine usvojen je prvi sačuvani statut Bratovštine svetog Nikole mornara u Kotoru (Liber Fraternitatis divi Nicolai marinariorum de Catharo) koji se čuva u Kotorskoj Biskupiji.

Nastup glavnog odreda Bokeljske mornarice Kotor je predviđen prema sljedećem protokolu:

19.30 – postrojavanje Glavnog odreda na pjaci od Kina
20.00 – prolaz Glavnog odreda starim gradom i preuzimanje državnog barjaka ispred Opštine Kotor
20.15 – postrojavanje Glavnog odreda ispred glavnih gradskih vrata, raport Admiralu, počasni plotun i uručenje ključeva grada Kotora od strane predsjednika Opštine Kotor
20.30 – tradicionalno kolo sv. Tripuna na trgu od Oružja
21.00 – povratak Glavnog odreda na pjaci od Kina

Nakon nastupa odreda uslijediće proslava za članove i prijatelje na Pjaci od kina.

LOGO Bokeljska Mornarica v1

PRESS